Per tail sequence quality fail
1
1
Entering edit mode
3.5 years ago
misterie ▴ 100

Hi again!

I have another problem with my data. FastQC returns red flag in per tile sequence quality. I see that this problem is often associated with reverse read of sequencing (in few lines). That data are representing WGS.

In other files I see horizontal red line through one tile.

What can I do with it? Should I remove bad tile or what? Thank you for your advices. I attached printscreen from my fastqc.

enter image description here

tile fastqc quality • 1.6k views
ADD COMMENT
1
Entering edit mode
3.5 years ago

In your example there was a problem visualizing one edge of the flow cell (on both the top and the bottom of the flow cell). I suspect that the camera had problems.

There's nothing that you need to do on the bioinformatics side. Reads arising from those tiles will have lower quality and align more poorly...but that means they'll just get trimmed and filtered more, which is fine. If this continues to occur on this machine then you should contact Illumina, perhaps the camera needs a bit of servicing.

ADD COMMENT
0
Entering edit mode

Ok. Thank you so much! So program for alignment can handle with it?

I thought that I need to do TILE FILTERING using FilterByTile.sh software. So that step is unnecessary? I can normally do alignment with this tiles problem?

ADD REPLY
0
Entering edit mode

I have presented graph after trimming (using trimmomatic). Does it means, that aligner (such as BWA) can handle with this tiles problem?

ADD REPLY

Login before adding your answer.

Traffic: 1479 users visited in the last hour
Help About
FAQ
Access RSS
API
Stats

Use of this site constitutes acceptance of our User Agreement and Privacy Policy.

Powered by the version 2.3.6