rMATS reads used is zero (0)
1
0
Entering edit mode
4 months ago
Megan Noonan ▴ 10

I've tried running rMATS with either fastq or bam files for my experiment (paired reads) and I keep getting zero used reads. I checked my fastq files and the read length is 150 but a lot of my reads are under "NOT_EXPECTED_READ_LENGTH". Can someone help me troubleshoot this? Here is my code for running with bam files:

python rmats.py --b1 /home/data/Megan/AS_analysis/rMATS/ScrVeh.txt --b2 /home/data/Megan/AS_analysis/rMATS/ScrIns.txt --gtf /home/data/Megan/AS_analysis/rMATS/gencode.v41.annotation.gtf -t paired --readLength 150 --nthread 4 --od /home/data/Megan/AS_analysis/rMATS/ScrVeh_ScrIns --tmp /home/data/Megan/AS_analysis/rMATS

output:

read outcome totals across all BAMs
USED: 0
NOT_PAIRED: 10463908
NOT_NH_1: 756430308
NOT_EXPECTED_CIGAR: 6469470
NOT_EXPECTED_READ_LENGTH: 540038736
NOT_EXPECTED_STRAND: 0
EXON_NOT_MATCHED_TO_ANNOTATION: 0
JUNCTION_NOT_MATCHED_TO_ANNOTATION: 0
CLIPPED: 137075821
total: 1450478243
splicing python rMATS alternative • 463 views
ADD COMMENT
1
Entering edit mode
4 months ago

Use the --variable-read-length option?

https://github.com/Xinglab/rmats-turbo/blob/v4.1.2/README.md

EDIT: You might have to download the newest version of rmats for this param

ADD COMMENT
0
Entering edit mode

Okay, I did that and now here is my output. Definitely have used reads now but am not sure if the other parameters are within a decent range (specifically it seems like exons and junctions not matched are high).

read outcome totals across all BAMs
USED: 513516620
NOT_PAIRED: 10463908
NOT_NH_1: 756430308
NOT_EXPECTED_CIGAR: 6469470
NOT_EXPECTED_READ_LENGTH: 0
NOT_EXPECTED_STRAND: 0
EXON_NOT_MATCHED_TO_ANNOTATION: 25505241
JUNCTION_NOT_MATCHED_TO_ANNOTATION: 1016875
CLIPPED: 137075821
total: 1450478243
ADD REPLY
0
Entering edit mode

are you sure your reads were aligned to the same reference + GTF as the one used for rmats? if not it could be problematic... either re-align with the same annotation as rmats or trying to build or own rmats reference. or maybe you aligned allowing for novel splice junctions??? anyway you can at least check out your results from the reads that did work and see if they make sense

ADD REPLY
0
Entering edit mode

Good question, I'll have to check. If I start with fastq files this wouldn't matter, would it?

ADD REPLY
1
Entering edit mode

If rmats does the alignment then yes you should be fine

ADD REPLY

Login before adding your answer.

Traffic: 2506 users visited in the last hour
Help About
FAQ
Access RSS
API
Stats

Use of this site constitutes acceptance of our User Agreement and Privacy Policy.

Powered by the version 2.3.6