Question: Visualising BedGraph files on UCSC [custom tracks]
0
gravatar for anu014
2.2 years ago by
anu014170
India
anu014170 wrote:

Hi all!

How to add custom tracks to UCSC microbes, specifically for Mycobacterium Tuberculosis :

http://microbes.ucsc.edu/cgi-bin/hgTracks?db=mycoTube_H37RV&lastVirtModeType=default&lastVirtModeExtraState=&virtModeType=default&virtMode=0&nonVirtPosition=&position=chr%3A10001-35000&hgsid=2721963_tz9eJcUdmBnkbQWUpERSIVCYXdeZ

Please note my file is BedGraph file which looks like this :

type=bedGraph
Chromosome      0       2       60.00000
Chromosome      2       3       61.00000
Chromosome      3       4       64.00000
Chromosome      4       5       67.00000
Chromosome      5       7       70.00000
Chromosome      7       8       71.00000
Chromosome      8       9       72.00000

If I am uploading it on above link, it's giving me this error:

Error File 'ut_broad_treat_pileup1.bdg' - Unrecognized format line 1 of file: type=bedGraph (note: chrom names are case sensitive, e.g.: correct: 'chr1', incorrect: 'Chr1', incorrect: '1')

Thank you in advance :)

ADD COMMENTlink modified 2.2 years ago by arup1.5k • written 2.2 years ago by anu014170
1

are you sure Chromosome notation is correct? Check this

Also, try to use bigwig format to view in UCSC .

ADD REPLYlink written 2.2 years ago by venu6.2k
3
gravatar for arup
2.2 years ago by
arup1.5k
India
arup1.5k wrote:

The bedGraph file you have don't use the correct formatting. A standard bedGraph file will be like the following example.

track type=bedGraph name="BedGraph Format" description="BedGraph format" visibility=full color=200,100,0 altColor=0,100,200 priority=20
chr19 49302000 49302300 -1.0
chr19 49302300 49302600 -0.75
chr19 49302600 49302900 -0.50
chr19 49302900 49303200 -0.25
chr19 49303200 49303500 0.0
chr19 49303500 49303800 0.25
chr19 49303800 49304100 0.50
chr19 49304100 49304400 0.75
chr19 49304400 49304700 1.00

For more details check: https://genome.ucsc.edu/goldenpath/help/bedgraph.html

ADD COMMENTlink modified 2.2 years ago • written 2.2 years ago by arup1.5k

Thank you for the reply.

Yes, my header & chromosome was not right. Adding correct header & changing chromosome name from 'Chromosome' to 'chr' solved my problem :

browser position chr:0-4411533
browser hide all
browser pack refGene encodeRegions
browser full altGraph
#       300 base wide bar graph, autoScale is on by default == graphing
#       limits will dynamically change to always show full range of data
#       in viewing window, priority = 20 positions this as the second graph
#       Note, zero-relative, half-open coordinate system in use for bedGraph format
track type=bedGraph name="Input" description="BedGraph format" visibility=full color=200,100,0 altColor=0,100,200 priority=20
chr     0       1       167.00000
chr     1       2       169.00000
chr     2       3       171.00000
chr     3       4       173.00000
chr     4       5       175.00000
chr     5       6       177.00000
chr     6       7       179.00000
ADD REPLYlink written 2.1 years ago by anu014170
Please log in to add an answer.

Help
Access

Use of this site constitutes acceptance of our User Agreement and Privacy Policy.
Powered by Biostar version 2.3.0
Traffic: 1398 users visited in the last hour