Question: strange htseq-count result
0
gravatar for lilingjoyo
2.2 years ago by
lilingjoyo30
Japan
lilingjoyo30 wrote:

hello all,

I'm using STAR to 2-pass alignment and htseq-count to output gene count table. But my htseq-count result table is a bit strange, like follow:

__no_feature    5802774

__ambiguous 4365152

__too_low_aQual 0

__not_aligned   0

__alignment_not_unique  0

all alignments are in no feature or ambiguous couters. Why does this happen. My code is:

htseq-count -s no Aligned.out.sorted.sam gencode.v28.annotation.gtf > samp.htseq-count.tab

Any one has got same problem?

star htsesq-count rna-seq • 847 views
ADD COMMENTlink modified 2.2 years ago by Macspider3.0k • written 2.2 years ago by lilingjoyo30
1

I added (code) markup to your post for increased readability. You can do this by selecting the text and clicking the 101010 button. When you compose or edit a post that button is in your toolbar, see image below:

101010 Button

ADD REPLYlink written 2.2 years ago by WouterDeCoster44k

Does the gtf used for htseq-count contain the same chromosome identifiers as your alignment in sam format?

ADD REPLYlink written 2.2 years ago by WouterDeCoster44k

I thinks so. In my chrName.txt one of my star index files, the chromosome id is in the form of chr#. In my gencode gtf file, it's same.

ADD REPLYlink written 2.2 years ago by lilingjoyo30

To save your time and shorten the pipeline, you can use STAR's --quantMode option (have a look in manual). It will generate exactly the same read-counts as htseq-count (note that probably this would not solve the issue you posted here).

ADD REPLYlink written 2.2 years ago by grant.hovhannisyan2.0k
0
gravatar for Macspider
2.2 years ago by
Macspider3.0k
Vienna - BOKU
Macspider3.0k wrote:

-s no

This is (imho) the problem. Perhaps your library is stranded. I'm saying this because I see ~ half of the scores in __no_feature and another half in __ambiguous. Try -s yes!

ADD COMMENTlink written 2.2 years ago by Macspider3.0k

In fact, I tried both. They put almost same result. All reads are in "no feature" or "ambiguous" group.

ADD REPLYlink written 2.2 years ago by lilingjoyo30
Please log in to add an answer.

Help
Access

Use of this site constitutes acceptance of our User Agreement and Privacy Policy.
Powered by Biostar version 2.3.0
Traffic: 1300 users visited in the last hour