getting 0 counts using hisat2 and feature_count pipeline
1
0
Entering edit mode
21 months ago
bioyas • 0

Hello everyone,

I am new to bioinformatics and I am trying to extract gene count using hisat2 pipeline and feature count. But I am getting 0 counts for all genes. Here is the steps that I am taking:

  1. I have generated the genome index files using hisat2_build_index command.

  2. Then I aligned each RNA seq file against the reference genome using the following command

hisat2 -p 20 -x Genome_basename --no-mixed --no-discordant -k 1 -X 500 --score-min L,0,-0.6 -1 Read1.fq -2 Read2.fq -S sam_directory

  1. I converted the sam files to bam files using this command:

samtools view -@ 20 -o sample.bam -b sample.sam

  1. I Sorted the sam files based on their position in the reference genome as follows:

samtools sort -@ 20 -m 1G -o sample.sorted.bam sample.bam

  1. I ran the feature counts to extract the gene counts.

featureCounts -M -O -p -B -C -T 6 -a .genome.gtf -o sample.counts.txt sample.sorted.bam

Do you have any idea what I am missing so that I am getting 0 counts?

A

RNA-Seq Hisat2 featurecounts count • 611 views
ADD COMMENT
1
Entering edit mode
21 months ago

Do chromosome names agree between gtf and genome?

ADD COMMENT
0
Entering edit mode

I checked the Gene Id in the gif file and gene ids in one of the feature counts output. they seem to be the same.

ADD REPLY
2
Entering edit mode

Check the chromosome names in GTF file and the FASTA file you have used for alignment, not gene ids.

ADD REPLY
0
Entering edit mode

Thanks! I checked that. The Chromosome names were different. I could get the counts.

ADD REPLY

Login before adding your answer.

Traffic: 3077 users visited in the last hour
Help About
FAQ
Access RSS
API
Stats

Use of this site constitutes acceptance of our User Agreement and Privacy Policy.

Powered by the version 2.3.6